POLFISH 2015

13. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych

Informacja prasowa do pobrania (pdf)

Za nami TARGI: POLFISH, BALTPIEK, MLECZNA REWIA, GASTROEXPO 2015!

Pod koniec maja w Centrum AmberExpo odbył się zintegrowany projekt branżowy, podczas którego blisko 200 wystawców z 7 krajów w tym: Polski, Niemiec, Litwy, Danii, Wielkiej Brytanii, Islandii i Włoch zaprezentowało szeroką ofertę spożywczo-gastronomiczną.


Imprezę organizowaną przez Międzynarodowe Targi Gdańskie SA odwiedziło blisko 6 tys. osób, zarówno tych zainteresowanych nowymi trendami w sztuce kulinarnej, jak i gości branżowych (z Polski, Norwegii, Niemiec, Danii, Rosji, Islandii, Irlandii, Holandii, Ukrainy, Litwy, Hiszpanii, Szwecji, Włoch, Francji, Estonii, Belgii, Białorusi, Wysp Owczych). Na targach można było nie tylko przeprowadzić rozmowy handlowe, ale również przyjrzeć się najnowszym produktom i rozwiązaniom.
Na odwiedzających czekały liczne atrakcje, degustacje produktów rybnych, mleczarskich i cukierniczych, gotowanie na żywo, konkursy i pokazy kulinarne. Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp" przeprowadziło innowacyjną promocję obszaru LGR Świętokrzyski Karp, częstując targowych gości potrawami z ryb słodkowodnych wprost z „Karpiowozu”. Zwiedzający mieli też możliwość skorzystania z bogatej oferty szkoleniowej i wzięcia udziału w branżowych konferencjach.

DLA PROFESJONALISTÓW
Dużym zainteresowaniem branży przetwórstwa rybnego cieszyło się seminarium o nowych standardach certyfikacji rybołówstwa i łańcucha dostaw, które poprowadzili przedstawiciele Marine Stewardship Council z Polski i Wielkiej Brytanii. Frekwencja dopisała także na towarzyszącym Targom POLFISH forum „Innowacyjne opakowania dla przemysłu rybnego”, zorganizowanym przez Magazyn Przemysłu Rybnego i SealedAir. Po raz pierwszy odbyło się forum chłodnictwa transportowego, organizowane przez EcoTerm i Carrier Transicold Polska, podczas którego przyznano nagrody Super Vector. Dla branży mleczarskiej Firma BIG-POL zorganizowała wykład „Zmiany, zmiany, zmiany… Dotacje w praktyce”, a Tetra Pak przedstawił najnowsze trendy w opakowaniach dla przetwórstwa mleczarskiego.

SZKOLENIA
Ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów szkół gastronomicznych cieszył się program szkoleń kulinarnych, prowadzony przez przedstawicieli Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Uczestnicy szkoleń z filozofii cateringu, nowoczesnych technik podawania potraw, krojenia warzyw i owoców oraz zasad tworzenia deserów restauracyjnych i pralin otrzymywali certyfikaty udziału. Swoją wiedzą podzielili się znakomici szefowie kuchni, wśród nich Malika Juchnowicz nominowana w kategorii Kobieta Szef 2015 w pierwszej edycji przewodnika Gault et Millau Polska, finalistka TOP Chef oraz Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, mistrz świata BBQ 2006, rekordzista Guinnessa w gotowaniu zupy jarzynowej oraz największej porcji grillowanego suma.
„Jesteśmy tym, co jemy” - dlatego też salę konferencyjną wypełnili po brzegi słuchacze zainteresowani wykładami i poradami Akademii Skutecznej Diety, z których dowiedzieć można się było dlaczego warto jeść chleb, dlaczego ludzie kupują coraz mniej pieczywa i co powinien zawierać zdrowy chleb, co to jest dobra i zła żywność, czemu szkodzi i co powoduje jedzeniu typu fast-food, jakie są najmodniejsze diety-cud i jakie ryzyko za sobą niosą.

KONKURSY O RANDZE OGÓLNOPOLSKIEJ
Goście targów kibicowali młodym adeptom sztuki kulinarnej podczas III Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy zorganizowanej przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Ten kulinarny konkurs i show poprowadził znany muzyk i satyryk - Krzysztof Skiba. Tym razem zadaniem każdej drużyny było wykonanie zakąski z dorsza bałtyckiego i śledzia, dania z polędwicy wołowej i topinamburu oraz deser z białej czekolady, papryczki chili, wiśni i melisy. Najlepsza w tych zmaganiach okazała się drużyna z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kłaninie, II miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie, a III miejsce – drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.

Po raz drugi Targom GASTROEXPO towarzyszyła także Ogólnopolska Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców ,,Carvingowe Graffiti” zorganizowana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Międzynarodowe Targi Gdańskie SA oraz Carving Team Poland. Tematem pierwszej konkurencji było "70 lat KS Lechia Gdańsk", a drugiej (do wyboru): „PGE Arena Gdańsk” lub „AmberExpo". Zwycięzcą Olimpiady został Paweł Pniewski. Kolejne miejsca zajęli: Grzegorz Gniech oraz Dominika Sadowska.

W ramach 16. Targów Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK już po raz czwarty odbył się Konkurs Cukierniczy „Kuźnia Słodkich Talentów” o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, którego tegorocznym tematem przewodnim był „Świat Salvador Dali”. Głównym celem konkursu jest promowanie utalentowanych uczniów oraz najlepszych szkół kształcących cukierników w środowisku branżowym, jak również dążenie do podniesienia rangi zawodu, zachęcenie młodzieży do dalszego doskonalenia umiejętności zawodowych oraz stworzenie możliwości sprawdzenia się w warunkach współzawodnictwa. Do finału konkursu zakwalifikowało się 5 drużyn, których do walki o Puchar zagrzewał Krzysztof Skiba. Profesjonalna Komisja pod przewodnictwem Daniela Waniszewskiego oceniła smak, wygląd i dekoracje wykonanych tortów i deserów. Tym razem najlepsza okazała się Ida Popis z Technikum nr 5 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.

KONKURSY DLA WYSTAWCÓW
Na targach wystawcom przyznano nagrody: Grand Prix Mercurius Gedanensis POLFISH 2015 w dwóch kategoriach: produkt rybny i technologia, Medale Mercurius Gedanensis Targów BALTPIEK 2015 i GASTROEXPO 2015 oraz Puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najlepsze produkty prezentowane na targach, a także ZŁOTĄ MLECZNĄ REWIĘ 2015 i Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich.

TARGI: BALTPIEK │GASTROEXPO │MLECZNA REWIA │ POLFISH
AmberExpo | ul. Żaglowa 11, Gdańsk
www.amberexpo.pl