INFORMACJA PRASOWA

POLFISH - Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych
FOODEXPO - Targi Spożywczo-Gastronomiczne
MLECZNA REWIA - Targi Mleczarstwa / dofinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Informacja prasowa (pdf)

SMACZNE TARGI
170 wystawców z 15 krajów świata, czołówka polskich producentów, przetwórców i importerów produktów rybnych, wiodące polskie zakłady mleczarskie, 5 tysięcy branżowych zwiedzających, seminaria naukowe i ryby prosto z… foodtrucków. Oto statystyki zakończonych sukcesem w Gdańsku Targów POLFISH, MLECZNA REWIA i FOODEXPO.


POLFISH – jedyny w Polsce!
Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH to jedyne w Polsce i jedne z największych w Europie Środkowej specjalistyczne targi branży rybnej z prezentacją szerokiej oferty produktów rybnych, maszyn, urządzeń, opakowań, środków utrzymania czystości, pojazdów specjalistycznych i usług. To także miejsce prowadzenia rozmów biznesowych i nawiązywania cennych kontaktów. Dostawcy surowca spotykali się tu z przetwórcami, a producenci produktów rybnych z hurtownikami i kupcami z sieci sklepów. Ten znaczący potencjał dostrzegła również organizacja Eurofish International Organisation, zapraszając swoje kraje członkowskie do udziału w specjalnie zorganizowanej na targach strefie Business Platform.

Z kraju i ze świata
Pośród wystawców, obok wiodących zagranicznych i polskich producentów produktów rybnych, obecne były również rządowe instytucje ze świata, promujące eksport: chilijskie Biuro Handlowe ProChile z reprezentacją 10 firm, Norweska Rada Ryb i Owoców Morza, polskie Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej (Departament Rybołówstwa) i promująca pozyskiwanie funduszy w ramach PO Rybactwo i Morze - Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W targach uczestniczyły także placówki naukowe: Morski Instytut Rybacki i Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa) oraz stowarzyszenia, zrzeszające producentów i hodowców ryb.
POLFISH to również wysoko cenione branżowe konferencje i seminaria. Dla hodowców ryb i potencjalnych inwestorów - Ambasada Norwegii w Polsce przygotowała Norwesko-Polskie Forum Akwakultury, którego tematem były innowacyjne norweskie technologie stosowane w lądowej hodowli ryb. Dla zainteresowanych dostawami towarów wrażliwych w łańcuchu chłodniczym - firmy EcoTerm i Carrier Transicold Polska zorganizowały Pomorskie Forum Chłodnictwa Transportowego pod hasłem „Odpowiedzialni. Za. Świeżość.”.
Świętująca jubileusz 20-lecia działalności na świecie i 10-lecia obecności w Polsce, organizacja Marine Stewardship Council (MSC), zaprosiła swoich partnerów do udziału w seminarium, poświęconym sukcesom i wyzwaniom certyfikacji MSC na rzecz zrównoważonego rybołówstwa (niebieski certyfikat MSC na opakowaniu potwierdza, że ryba pochodzi ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk).
Było też wyjątkowo smacznie! Alaska Seafood Marketing Institute (USA) serwował przekąski z dzikiego łososia prosto z seafood trucka, a warszawskie Towarzystwo Promocji Ryb „Pan Karp”– karpia. I to jak! Prosto z… Karpiowozu.
W ciągu trzech dni Targi POLFISH odwiedziło 5 tysięcy gości z 31 krajów. Najliczniejsze grupy przyjechały z Polski, Białorusi, Bułgarii, Danii, Estonii, Francji, Holandii, Irlandii, Islandii, Kazachstanu, Litwy, Łotwy, Niemiec, Norwegii, Czech, Szwecji, Turcji, Ukrainy, Wielkiej Brytanii i Wysp Owczych.

Grand Prix dla łososia
Najlepsze zaprezentowane produkty i rozwiązania zostały nagrodzone. Grand Prix Mercurius Gedanensis Targów POLFISH w kategorii produkt rybny otrzymało:
  • PRZETWÓRSTWO RYBNE ŁOSOŚ SP. Z O.O. Z WŁYNKÓWKA
    za linię produktów: łosoś po królewsku 110 g, łosoś w sosie słodkie chili 110 g,
    łosoś z pieprzem cytrynowym 110 g
Medale Mercurius Gedanensis w kategorii produkt rybny przyznano:
  • firmie POLSKI KARP SP. Z O.O. – ORGANIZACJA PRODUCENTÓW Z KRAKOWA
    za sushi z karpia
  • firmie CONTIMAX S.A. Z BOCHNII
    za śledzie od serca filety śledziowe pikantne 300 g.
Medal Mercurius Gedanensis w kategorii technologia otrzymała:
  • firma WITT – GASETECHNIK GMBH & CO. KG/ WITT POLSKA SP. Z O.O. Z WROCŁAWIA brza maszynę Leak Master Easy Plus.
Nagrodę specjalną targów - Puchar Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej za najciekawszy produkt prezentowany na targach zdobył:
  • MORSKI INSTYTUT RYBACKI – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY brza uniwersalną maszynę do odłuszczania ryb.
FOODEXPO – po raz pierwszy!
FOODEXPO to największe targi spożywczo-gastronomiczne w Polsce północnej. Tu można było nawiązać kontakty z producentami i dostawcami produktów, sprzętu i wyposażenia dla biznesu gastronomicznego i zaczerpnąć inspiracji z prezentowanych trendów w gastronomii. Oferta FOODEXPO skierowana była przede wszystkim do profesjonalistów: właścicieli i menedżerów obiektów gastronomicznych, firm cateringowych, piekarni, cukierni, lodziarni, sklepów i hurtowni spożywczych, sieci supermarketów i dyskontów oraz szefów kuchni, dietetyków i technologów żywienia.
Premierowa edycja Targów Spożywczo-Gastronomicznych FOODEXPO odbyła się wraz z 18. Targami Mleczarstwa MLECZNA REWIA. Tu wśród wystawców znalazły się czołowe polskie zakłady mleczarskie - m.in. marki Maluta, Jogo, Cuiavia, Lacpol, a także spółdzielnie z Wrześni, Wartkowic, Czarnkowa, Strzałkowa i Wielunia.

Trendy dietetyczne
Specjalny program dla pasjonatów zdrowego stylu żywienia przygotowała Akademia Skutecznej Diety: możliwość analizy składu i masy ciała, indywidualne konsultacje z dietetykiem, a także cykl seminariów poświęconych najbardziej „gorącym” tematom: dietom alternatywnym, uzależnieniom od cukru, tłuszczu i soli oraz trendom dietetycznym w branży spożywczo-gastronomicznej.

Maluta górą!
Najlepsze wyroby i najbardziej innowacyjne rozwiązania zostały nagrodzone przez Komisję Konkursową. I tak Grand Prix Mercurius Gedanensis Targów FOODEXPO otrzymała:
  • OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA MALUTA W NOWYM DWORZE GDAŃSKIM brza Solan – ser dojrzewający w zalewie słonej serwatki
Medalami Mercurius Gedanensis uhonorowano:
  • OKRĘGOWĄ SPÓŁDZIELNIĘ MLECZARSKĄ W CZARNKOWIE
    za Juliko - ser śmietankowy 1 kg (bez GMO)
  • CUIAVIA OKRĘGOWĄ SPÓŁDZIELNIĘ MLECZARSKĄ W INOWROCŁAWIU
    za śmietanę do sałaty i mizerii 10%
  • SPÓŁDZIELNIĘ MLECZARSKĄ UDZIAŁOWCÓW W STRZAŁKOWIE
    za twaróg śmietankowy ze Strzałkowa
  • LACPOL PHZ SM ZAKŁAD MLECZARSKI SP. Z O.O. W ZALESIU
    za ser Kefalotyri 45%.
Wyróżnienia Mercurius Gedanensis otrzymały:
  • OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA W CZARNKOWIE
    za wielkopolski ser smażony z kminkiem
  • SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA WRZEŚNIA
    za gzik wrzesiński
  • CUIAVIA OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNI MLECZARSKA W INOWROCŁAWIU
    za jogurt naturalny typ grecki
  • • JOGO ŁÓDZKA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA
    za lody Bambino śmietankowe o smaku waniliowym.
Nagrodę specjalną - Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich przyznano:
  • OKRĘGOWEJ SPÓŁDZIELNI MLECZARSKIEJ MALUTA W NOWYM DWORZE GDAŃSKIM
    za najlepszy produkt prezentowany na targach MLECZNA REWIA
Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla najlepszego wystawcy FOODEXPO 2017 otrzymało:
  • OGRODNICTWO LAWENDA Z GDAŃSKA.
Następna edycja Międzynarodowych Targów Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH, Targów Spożywczo-Gastronomicznych FOODEXPO i Targów Mleczarstwa MLECZNA REWIA odbędzie się za dwa lata, w terminie: 29-31.05.2019 r.


POLFISH | www.polfishtargi.pl
patronat honorowy - Marek Gróbarczyk, Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej
dyrektor projektu - Monika Pain | monika.pain@mtgsa.com.pl | t. 58 55 49 362
FOODEXPO | www.food-expo.pl
patronat honorowy - Krzysztof Jurgiel, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
manager projektu - Beata Wójcikiewicz | beata.wojcikiewicz@mtgsa.com.pl | t. 58 55 49 133

Gdańsk, AMBEREXPO, 7-9.06.2017
organizator - Międzynarodowe Targi Gdańskie SA